Ving Tsun Kung Fu Vormen trainen

Het trainen en bestuderen van de vormen wijst uit dat deze vormen verbonden zijn met elkaar en samen de basis zijn van Ving Tsun Kung Fu. Iedere vorm bevat eigen details en het is dus niet zo dat wanneer het niveau van de tweede vorm is bereikt, de eerste vorm vergeten kan worden en niet meer hoeft te worden getraind. De vormen van het Ving Tsun kunnen worden vergeleken met een gereedschapskist: het gereedschap zijn de bewegingen, waaruit je in een situatie het juiste stuk gereedschap moet leren gebruiken. Anders dan bij de kata’s zoals bekend van de meerderheid van de andere vechtkunsten, moet de volgorde van de bewegingen niet gezien worden als kleine serietjes of een denkbeeldig gevecht tegen meerdere tegenstanders.

1. Ving Tsun – de basisvormen

SIU LIM TAU, de eerste vorm is een verzameling van alle armbewegingen en vormt de basis voor het gehele systeem. Deze vorm kan gezien worden als het ‘ABC’ van het Ving Tsun waarbij een belangrijke nadruk wordt gelegd op de stand, de basis van alle bewegingen.

CHUM KIU, de tweede vorm, behandelt de bewegingscombinaties, draaien van de stand, trappen, lopen en heeft als hoofdthema het trainen van de lichaamsbalans.

BIU CHI, de derde vorm, heeft als grondgedachte het komen uit volstrekt uitzichtloze situaties. Dit kan door een overmacht aan tegenstanders zijn, maar ook één zeer sterke tegenstander of wanneer de Ving Tsun-beoefenaar zelf geblesseerd is geraakt.

2. Ving tsun – Stootzaktraining

Het doel van Ving Tsun is een tegenstander met de eenvoudigste middelen te kunnen verslaan. Zodoende is het trainen van stoten en trappen op de stootzak voor het ontwikkelen van een goede stoot van essentieel belang. Zelfs de beste techniek zal weinig effect hebben als men niet beschikt over een snelle, krachtige stoot.

3. Ving Tsun – Chi Sau-training

Al in een vroeg stadium wordt begonnen met de partnertraining in Chi Sau, ook wel de ‘Ziel’ van het Ving Tsun genoemd. Correcte Chi Sau-training ontwikkelt de reflexen, snelheid en doelbewustheid die voor een gevecht nodig zijn en het traint de aanval en verdediging, die de subtiele stroom volgen van de kinetische kracht van de tegenstander. Belangrijk bij het uitvoeren van alle technieken is een correcte afstand.

4. Ving Tsun – Houtenman-training

MOK YAN CHONG, oftewel houtenman-training, gaat om het perfectioneren van de technieken door training op een speciaal voor Ving Tsun ontworpen houten trainingsapparaat dat als een constante factor fungeert. Verder wordt hier getraind in het snel en efficiënt corrigeren van nadelige gevechtsituaties en het uitvoeren van aanvallen tegen een object dat veel weerstand geeft.

5. Ving tsun – Wapentraining

LOK DIM BOON KWAN, de lange stok die in de stokvorm gebruikt wordt, geldt als metafoor voor alle grote objecten die als wapen kunnen dienen en ontwikkelt door de training grotere stootkracht en stabiliteit.

PAH CHAM DAU, de Ving Tsun-messen worden getraind in een structuur die sterk afwijkt van de basis van Ving Tsun en dit wordt een beoefenaar daarom pas onderwezen als deze zover is dat hij zijn armtechnieken effectief kan inzetten en de basis voldoende onder controle heeft.

Meer informatie

Barnoud Vos
E-Mail: info@vtkungfu.nl
Tel.: 06 44710628
Postadres: Ruimtesonde 6
3824 MZ Amersfoort

Zaaladres:
Ruimtesonde 6
3824 MZ Amersfoort