Het principe van Ving Tsun Kung Fu

aug 16, 2012   //   by Barnoud Vos   //   Ving Tsun  //  No Comments

Bruce Lee

De stijl van het Ving Tsun, die ook als Wing Chun en Wing Tsun bekend staat onder verschillende generaties, staat bekend om zijn efficiënte gebruik van voorwaardse druk en de concentratie op de middellijn. Het fundamentele principe van Ving Tsun is dat de kortste afstand tussen twee punten een rechte lijn is. Hierdoor zijn de technieken in deze vechtkunst van kungfu erg lineair van aard. Bij Ving Tsun Kung fu is efficiëntie en het op de hartlijn aanvallen van de tegenstander de snelste manier om je van deze aanvaller te ondoen.

Natuurlijk is dit niet alles binnen de Ving Tsun Kung Fu kunst. Buiten bovenstaande ideeën is ook het gelijktijdig vededigen én aanvallen een belangrijk principe.  In tegenstelling tot andere vechtkunsten hoeft de beoefenaar niet te blokkeren en aan te vallen, maar wordt de aanval van de tegenstander omgebogen door juist aan te vallen. Dit voorkomt het uitvoeren van twee afzonderlijke bewegingen, wat Ving Tsun Kung Fu zo efficient maakt.

Een ander belangrijk principe van het Ving Tsun Kung Fu is het concept van het afbuigen van een aanval. Aanvallen worden niet geblokkeerd, maar afgebogen. Hierdoor is het voor kleinere of zwakkere personen veel eenvoudiger om van grotere en sterkere tegenstanders te winnen.

Een van de meest beroemde beoefenaars van deze kunst was Bruce Lee, die rechtstreeks studeerde onder Grootmeester Yip Man. Bruce Lee was verantwoordelijk voor het introduceren van de martial arts in de filmindustrie. Als gevolg van zijn invloed bestuderen miljoenen mensen de martial arts. Als student van Ving Tsun Kung Fu, was hij ook direct verantwoordelijk voor de populariteit en de groei van het systeem buiten de muren van Kwoon Yip Man in Hong Kong. Hoewel hij overging tot een meer vrij concept die bekend staat als Jeet Kune Do, was hij nog steeds een Ving Tsun student in hart en nieren. In zijn verschillende boeken, in het bijzonder die van Tao van Jeet Kune Do, kunt u de invloed van zijn vroege lessen zien, met veel verwijzingen naar de economie van de beweging, de middellijn, gelijktijdige aanval en verdediging, enz.

Laat een reactie achter

Meer informatie

Barnoud Vos
E-Mail: info@vtkungfu.nl
Tel.: 06 44710628
Postadres: Ruimtesonde 6
3824 MZ Amersfoort

Zaaladres:
Ruimtesonde 6
3824 MZ Amersfoort